Hammasvauriot

Hammasvauriot

Miksi pelastaa hammas?
Hammasvaurioita sattuu kaikkein useimmin lapsille ja varhaisnuorille. Usein onnettomuus tapahtuu aktiivisessa vapaa-ajanvietossa – esimerkiksi vesipuistossa, trampoliinilla hyppiessä tai skeittipuistossa ajellessa. Yhtä hyvin lapsi voi myös vain pahasti kompastua ja kaatua.
Monet lasten vanhemmat, lapset, valmentajat ja opettajat eivät tiedä, että irti lähtenyt hammas voidaan pelastaa. Jos toimitaan nopeasti ja säilytetään hammasta oikein, voi hammaslääkäri panna sen takaisin suuhun.
Koska implantteja ei voida istuttaa ennen täysi-ikäisyyttä, on etenkin nuorille tärkeää hampaan irrottua panna se takaisin suuhun, mikäli mahdollista.

Kuinka pelastaa hammas?
Jos hammas on lähtenyt irti, se pitäisi kiireesti panna takaisin omalle paikalleen, jotta vältettäisiin pienten, hammasta ja leukaluuta yhdistävien kiinnityskudoksien tuhoutuminen. Jos tämä ei paniikkitilanteessa kuitenkaan onnistu, voi hampaan panna myös poskeen tai mukiin syljen sisään. Vaihtoehtoisesti voi hampaan kuljettaa maidossa mutta ei tavallisessa vedessä.
Hammasta saa koskettaa ainoastaan sen yläosasta eli kruunusta. Hampaan juureen ei saa koskea.
On toimittava ripeästi. Kriittinen aikaraja on noin tunti, mutta mitä nopeammin lääkäriin mennään, sitä parempi – ennuste heikkenee joka minuutti.
Soita heti omalle hammaslääkärille ja kerro, mitä on tapahtunut. Jos oma lääkärisi ei voi ottaa sinua vastaan, käänny lähimmän poikkeustilanteissa apua tarjoavan hammasklinikan puoleen.
Hakeudu hätäensiapuun myös, jos vaurion saanut kokee pahoinvointia, huimausta, sekavuutta tai tuntee itsensä yleisesti huonovointiseksi.

Kuka auttaa hampaan pelastamisessa?
Hammasvaurion sattuessa ota kiireesti yhteyttä omaan hammaslääkäriisi. Jos tämä ei voi olla avuksi kuluvan tunnin aikana, käänny asuinpaikkasi päivystävän hammaslääkärin puoleen.

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. More information | I understood